Peter de Groot

Ik kom uit een echt Harderwijks (ondernemers )gezin. Mijn vader was aannemer en mijn moeder komt uit een vishandelfamilie uit het Nachthok. Sinds een jaar of 10 ben ik actief in de politiek. Vroeger was ik niet zo politiek geïnteresseerd totdat ik steeds meer vond van wat er allemaal in de stad gaande was. Ik ben bij de politiek gegaan omdat ik, als ik ergens iets van vind, mee wil kunnen praten en mee kunnen beslissen, zodat ik kan helpen om die dingen in beweging te krijgen en niet langs de zijlijn te blijven staan. Politiek kenmerkt zich door inzicht, analyses, feitenkennis en gevoel voor anderen, voor inwoners en collega-politici. De dynamiek is leuk. Maar het gaat erom wat je uiteindelijk doet voor de inwoners.

Ik draai nu een kleine tien jaar mee binnen de VVD Harderwijk. Kort voor de afgelopen zomervakantie heb ik Bert van Bijsteren opgevolgd als fractievoorzitter. Ik ben niet iemand die alles in de politiek vooruit plant; ik doe dingen die ik leuk vind en waar ik goed in ben. Ik ben redelijk lang fractieondersteuner en raadsopvolger geweest op het domein ruimtelijke ordening. In 2012/ 2013 werd ik Campagneleider en sinds 2014 ben ik Raadslid (commissie Ruimte en Beleid Algemeen).

Van huis uit heb ik meegekregen dat hard werk beloond wordt. Dus mouwen opstropen. Ik vind het belangrijk dat iedereen kansen heeft in zijn of haar leven en verantwoordelijk is voor wat hij zelf kan realiseren. De groep die dat niet kan, kan op mijn volledige steun rekenen. Een mooi voorbeeld zijn de auto-inbraken in de wijk Drielanden. Ik zie het als een kerntaak van de overheid, in dit geval de gemeente, om te zorgen dat mensen veilig kunnen wonen in hun wijk. Daar ga ik dan vol voor. Er komt bij mij op zo’n moment veel energie vrij om de stad samen met de wijkbewoners een stuk veiliger te maken. Een wijk en stad waar je je veilig voelt en prettig woont.

In het dagelijks leven ben ik naast raadslid manager Strategie en Marketing bij Strukton Civiel. Hier ben ik verantwoordelijk voor de marktkennis en aanpak van grote infrastructurele projecten. Mooie parallel is dat ik daar ook werk voor de publieke zaak met het maken van wegen, tunnels, bruggen of mobiliteitsoplossingen. Mijn vrije tijd breng ik graag door met mijn gezin: leuke dingen doen, zoals naar het bos, zwemmen en uitstapjes maken. En ik sport graag. Vroeger deed ik waterpolo en voetbal, dat is met een samengestelde groep. Op mijn werk en in de politiek werk ik veel in groepen en daarom zoek ik nu in het sporten meer individualisme, zoals mountainbiken in de Ardennen met een vriendenclub. Of met een groep familie of vrienden naar Oostenrijk om te skiën. Die combinatie van een sportieve beleving en een natuurbeleving samen met familie en vrienden, dat vind ik mooi. En gelukkig kan dat ook dichtbij huis, dat maakt Harderwijk zo’n geweldige plaats om te wonen.