Klaas uit de Bosch

Van jongs af ben ik al geïnteresseerd in politiek, met name landelijk. Op een gegeven moment besloot ik om lid van de VVD te worden en daardoor werd ik automatisch ook aangemeld bij de VVD-fractie in Harderwijk. Bij VVOG stond ik vaak als supporter langs de lijn. Zo kwam ik in contact met Bert van Bijsteren, hij was destijds fractievoorzitter in Harderwijk. Hij had mijn naam op de ledenlijst gezien en vroeg of het me iets leek om op de verkiezingslijst voor 2010 te komen. Ik kwam uiteindelijk op plaats 11. Er was ruimte voor 6 raadsleden plus een wethouder en een raadsopvolger.  Bert verzocht me om mee te doen aan de brede fractie en zo heb ik van 2010-2014 de fractie mee gevolgd.

In het begin was het vooral veel luisteren; commissies, raadsvergaderingen. Gaandeweg werd het actiever en inhoudelijker. Voor inwoners is het niet altijd duidelijk wat je als raadslid voor ze kunt betekenen. Het is geen cafetaria, we kunnen niets regelen. Wel: in de juiste richting helpen om dingen in beweging te krijgen.

 

Voor de gemeenteraadsverkiezing van 2014 kwam ik op een mooie 4e plaats en na de verkiezing werd ik raadslid. Dat bevalt me goed. We hebben een fantastisch team en zijn goed bezig, samen met onze wethouder Christianne van der Wal. Wel legt de hoeveelheid werk die het met zich meebrengt in combinatie met mijn baan een toenemende druk op mijn flexibiliteit. Dat is de reden dat ik me na deze periode niet opnieuw verkiesbaar stel als raadslid: ik wil meer tijd voor mezelf hebben. Ik wil wél de partij en de campagne ondersteunen, maar ik wil zelf niet verder. Daarom heb ik aangegeven dat ik lijstduwer wil zijn.


Ja, dat betekent dat ik minder actief word voor de VVD. En nee, ik heb geen behoefte om nou direct in het bestuur te stappen. Over een overgangstermijn is best te praten en als me dat gevraagd wordt wil ik best klankbord zijn of een keer een fractievergadering bijwonen als adviseur. In eerste instantie is het aan de nieuwe fractie om zijn weg te vinden en daar heb ik alle vertrouwen in. Het is een ervaren club die doorgaat, met goede, ervaren raadsleden.

 

Ik ben in de binnenstad geboren, mijn ouders hebben nog steeds een slagerij in de binnenstad, ik zat in de binnenstad op school en we gingen in de binnenstad naar de kerk.

 

Dat ik voor de VVD heb gekozen is omdat ik me vrijer voel bij een partij die uitgaat van wat je kunt, die positief is, in mogelijkheden denkt en niet alles tot achter de komma wil regelen. Ik heb niet zoveel met dingen als grondbeginselen, missies en statuten. Ik vind: je bent VVD’er of je bent het niet. De mentaliteit van de VVD spreekt me aan: problemen concreet en nuchter benaderen, dingen niet moeilijker maken dan ze zijn, een relativerende dosis humor en zakelijk als het moet.

 

Harderwijk is een heerlijke stad om te wonen. Groot genoeg om leuk te zijn, klein genoeg om gezellig te zijn. Ik ben geboren en getogen op de Vischmarkt en woon er nu 20 meter vanaf. Het is niet groot, wel praktisch en comfortabel.

 

Wat voor mij écht een Kies VVD! punt is, is blurring. Ik begrijp namelijk niet dat je in een wijnwinkel geen wijn mag proeven. We hebben goede ondernemers in Harderwijk, als lokale overheid moet je erop vertrouwen dat zij doen wat voor henzelf én voor hun klanten het beste is. Je ziet wat de trends zijn. Ook hier is er vraag naar: dus faciliteer dat ondernemers daarin mee kunnen gaan. Het beleid verschilt nu heel erg per plaats. Veel plaatsen hebben pilots, sommigen gedogen het, in Amsterdam kan alles… Vergelijk het met onze discussie over de koopzondag, mensen schieten acuut in een kramp. Terwijl heus niet iedere zondag een koopzondag hoeft te zijn. Ik vind dat bijvoorbeeld een herenmodezaak best één keer in de maand tien van zijn beste klanten uit kan nodigen en er een leuke dag van kan maken, met een wijntje erbij en een stukje kaas. De sleutel is vertrouwen en vrijheid voor eigen invulling.

 

Vrije tijd… Tja, ik zie mijn werk als teammanager bij VVOG en raadslid voor de VVD deels als vrije tijd.  Iedere zaterdag ben ik bij VVOG en ik vind het fijn om daarna na te praten. Natuurlijk ga ik graag met een groepje vrienden uit eten of lekker een terrasje doen en ik vind het fijn om ’s avonds voor de tv een potje voetbal kijken. Door mijn werk, de VVD en het voetbal heb ik eigenlijk altijd mensen om me heen. Daarnaast heb ik geen verplichtingen en dat is prima, ik hoef echt niet persé de hort op om me te vermaken.