Gerrit Beelen

De VVD is de partij waarop ik altijd al stem, maar had ambities om zelf politiek actief te worden. Toevallig ken ik iemand die ik de VVD-fractie Harderwijk-Hierden zit. Zij vroeg me of het niet iets voor mij zou zijn – ik had daar zelf nooit aan gedacht. Het leek me interessant genoeg om een kijkje te nemen bij de fractie en het bestuur en ik bezocht een aantal avonden. Later kwam ik er pas achter dat als je echt iets wilt betekenen, dat veel tijd kost. Intussen weet ik wat er allemaal is en de politiek trekt me meer dan het bestuur, dus ik bezoek de fractievergaderingen zoveel mogelijk.

 

Mijn ouders waren vroeger niet actief met politiek bezig, al verdiepte mijn vader zich er wel in wat er speelde. En ja, we waren een ondernemersfamilie, dus er werd VVD gestemd.
Onze houthandel was een familiebedrijf, mijn vader heeft altijd voor zichzelf gewerkt en ik ben op mijn 16
e ook in het bedrijf gaan werken. Later heb ik mijn eigen Houthandel en transportbedrijf opgezet. Op de basisschool kreeg ik het advies om Havo te doen, maar 5 jaar naar school duurde me te lang, ik wilde liever iets met mijn handen. Daarom koos ik voor de LTS. Mijn vader begreep dat wel, hij was ook niet zo’n schooltype. En in die tijd was met je handen werken beter.

 

Achteraf heb ik het weleens jammer gevonden dat ik niet langer doorgeleerd heb. Een paar jaar later hadden we voor ons bedrijf transportpapieren nodig, daarvoor moest ik een avondcursus volgen. Normaal gesproken duurde dat drie jaar, ik heb dat in één jaar gedaan en er daarna nog een half jaar aan vastgeplakt om ook Europese transportpapieren te halen. Vervolgens heb ik mijn horecapapieren gehaald, maar daar heb ik nooit iets mee gedaan.

 

Onze drie kinderen heb ik gestimuleerd om alles eruit te halen wat erin zat. De oudste is net klaar met zijn opleiding HBO finance en control, hij werkt als assistent accountant en studeert nog een dag in de week. De tweede studeert HBO technische bedrijfskunde. De jongste zit nog op Landstede in Harderwijk.

 

Ik woon bijna mijn hele leven al in Hierden. Ik ben er geboren en getogen en mijn vrouw ook. Het mooie is het landelijke, vlak aan het water en direct naast het bos.

 

Als ondernemer kan ik me goed vinden in de VVD-standpunten waarin opgekomen wordt voor ondernemers en onnodige regelingen worden afgeschaft. Ik vind sowieso dat je anderen vrij moet laten in hun doen en laten en mensen niet moet betuttelen. Voor mij staat de VVD voor vrijheid en dat is voor mij belangrijk, in alle opzichten: in ondernemen, in dingen bedenken en oplossen. Ik ben een groot voorstander van het versimpelen van regels. Als voorbeeld: welk soort bedrijf zich wel of niet mag vestigen op het industrieterrein. Een accountantskantoor mag officieel niet, maar dit betreft ­­­­ een op zichzelf staand kantoorgebouw met uitsluitend kantoorruimtes, geen werkruimtes. Het is mij niet duidelijk waarom dat niet zou mogen, wat heeft iemand daar voor last van? Ook een rijschool mocht zich niet vestigen in een leegstaand pand. Natuurlijk, het is allemaal niet voor niets bedacht, maar nu is het misschien achterhaald.
Een ander goed punt vind ik dat de VVD zich inzet voor meer betaalbare woonruimte. 

 

In 2006 begonnen mijn vrouw en ik met de voorloper van ons online nieuwsplatform: Harderwijkse Zaken. In eerste instantie wilden we het erbij doen als hobby en niet persé bedrijfsmatig. Maar om het van de grond te krijgen moesten we er echt tijd in steken. Dat is gelukt. Bedrijven kunnen zichzelf promoten, we krijgen van alle kanten persberichten toegestuurd, het totale bereik is erg groot, er is een weekjournaal en er zitten ook altijd commerciële items in. Ons weekjournaal wordt opgenomen door landelijke tv-makers, die weten namelijk hoe je tv moet maken. Het is een soort Hart van Nederland, maar dan voor Hierden en Harderwijk. Mijn vrouw is er fulltime mee bezig en ik denk op de achtergrond mee. Mijn vrouw wordt geassisteerd door drie parttimers en een fulltimer.   

 

Vrije tijd heb ik weinig. Ik vind het lekker om wat rond het huis bezig te zijn. Op zaterdag ga ik vaak naar het voetbalveld, mijn zonen voetballen alle drie in Hierden. De enige sport die ik zelf beoefen is skiën, dat vind ik prachtig! Enneh, de frisse buitenlucht en m’n houthandel houdt me fit.