Menno Doppenberg

Mijn naam is Menno Doppenberg en ik ben graag de verbindende schakel tussen u/jou en de politiek in Harderwijk en Hierden. Ik heb een eigen huisje in de binnenstad van Harderwijk en werk als Financieel Adviseur bij de Rabobank in Zwolle. In mijn vrije tijd vind ik het fijn om bij mijn familie te zijn of om er met vrienden op uit te gaan, ik eet graag buiten de deur, maar ik heb het ook prima naar mijn zin als ik met een glas wijn bij mijn houtkachel zit. Verder ben ik gek op koken, dat heb ik meegekregen van mijn vader. Het is heel jammer dat we dat niet meer samen kunnen doen, omdat hij in 2016 overleed. Die gebeurtenis drukte me met mijn neus op het feit dat je het leven niet zelf in de hand hebt. Sindsdien doe ik mijn best om vooral te genieten van het hier en het nu, en de dingen te veranderen die ik anders wil zien. Die houding werkt door in mijn rol als gemeenteraadslid.

 

Hoe ik bij de VVD terecht kwam? In 2013 vond de inhuldiging van (toen nog) Prins Willem-Alexander plaats. Het leek me leuk om dat van dichtbij mee te maken en daarom stuurde ik een brief naar de voorzitter van de Eerste Kamer met de vraag of ik erbij mocht zijn. Tot mijn verbazing werd ik uitgenodigd. Wauw, wat was dat een bijzonder! Tijdens die dag raakte ik in gesprek met iemand van de VVD en een tijdje later maakte ik kennis met de VVD Harderwijk. Mijn spontane actie leidde dus tot waar ik nu zit en wat ik nu mag doen en af en toe sta ik nog steeds te kijken dat hoe mijn brief dit alles in gang gezet heeft.

 

Dat ik mij thuis voel bij de VVD zit in kleine dingen; het is de manier van in het leven staan. Bijvoorbeeld dat iedereen een gelijke start heeft, maar dat je zelf verantwoordelijk bent om je kansen te pakken. Niet bij de pakken gaan neerzitten als het even tegenzit, maar je schouders eronder zetten. Ik heb me er nooit zo in verdiept wat nou een echte liberaal is. Voor mij zit dat in zelf je handen uit de mouwen steken, zelfredzaam zijn. Want jezelf kunnen redden, willen redden en je kansen pakken, daarmee maak je jezelf een gelukkiger mens.

 

Op dit punt spreek ik uit ervaring: ik ben begonnen op het VMBO, daarna heb ik de HAVO gedaan en met hard werken en veel bijbaantjes heb ik uiteindelijk de HBO studie Management, Economie en Recht afgerond. Doordat het mij allemaal niet in de schoot is geworpen kan ik nog meer van het eindresultaat genieten. De rol van gemeenteraadslid is niet iets dat je er “even bij” doet. Er gaat enorm veel tijd inzitten. Dat geeft niet, want ik leer er veel van en ik vind het fijn dat ik op deze manier iets voor anderen kan betekenen. Afgelopen jaren heb ik veel mensen mogen ontmoeten en ik ben dankbaar voor de verhalen ze met mij hebben willen delen. Soms emotioneel, soms boos of juist heel blij. Het raakt me dat mensen me weten te vinden en me hun verhaal toevertrouwen.

 

Intussen sta ik in Harderwijk mede bekend als degene van het Regenboogzebrapad – dat er vooralsnog niet komt. Er waren mensen die zeiden “Zo’n zebrapad, dat lost niets op”. Dat klopt, het lost inderdaad niets op: het is een statement om te laten zien dat Harderwijk zich inzet om iedereen welkom te heten. Juist door alle voors, tegens, waaroms en wat wil je ermee bereiken kwam het gesprek op gang.  Op de Veluwe is het niet altijd vanzelfsprekend dat je jezelf mag zijn. Ik vind dat iedereen zichzelf mag zijn om wie hij is en dat LHBTI geen punt van discussie meer zou moeten zijn in Nederland. Het is namelijk geen keuze of voorkeur, maar een natuurlijk gegeven. Ik wil graag dat Harderwijk dat stadje op de Veluwe is, waar iedereen welkom is. In de afgelopen jaren heb ik me ingezet voor een betere acceptatie van de LHBTI-doelgroep. Het resultaat: voorlichting staat nu definitief op de agenda van de gemeente! Daar ben ik heel blij mee, al blijft er voorlopig nog genoeg werk aan de winkel.

 

Iets wat ik ook heel belangrijk vind, is veilig uitgaan. Drugsoverlast, doordat er op straat gedeald wordt, moeten we voorkomen, daarom vind ik het belangrijk dat er een coffeeshop is. En ik blijf me inzetten voor goede ov-verbindingen met de grote steden om ons heen straks met Lelystad Airport. Ik vind dat we dit soort nieuwe ontwikkelingen als Lelystad Airport niet moeten zien als een bedreiging, maar als een kans. Een kans die we met beide handen moeten aangrijpen om ons Harderwijk verder te ontwikkelen. Tot slot vind ik het belangrijk dat u zich geen zorgen hoeft te maken of uw kinderen en kleinkinderen in de toekomst kunnen wonen én werken in Harderwijk. Dat wil zeggen dat als gevolg van digitalisering, robotisering en kunstmatige intelligentie veel huidige banen verdwijnen. Daarom zou ik graag willen dat wij als gemeente op de agenda zetten hoe wij het voor innovatieve bedrijven aantrekkelijk kunnen maken zich hier te vestigen en daarmee een toekomstige arbeidsmarkt te creëren.  

 

Als er in Harderwijk of Hierden iets is dat mensen dwars zit, iets waarbij ik misschien kan helpen, of wil je met mij in gesprek gaan? Laat het me dan vooral weten. Ik kan niet beloven dat ik alles kan oplossen, wel dat ik mijn uiterste best voor je zal doen en daar mag je me aan houden.

 

E-mail: m.doppenberg@harderwijk.nl
Tel: 06-27056502