VVD Harderwijk-Hierden vraagt aandacht voor harddrugsgebruik

Het gebruik en dealen van harddrugs blijft een aandachtspunt onder zowel de horeca als de politiek. Toch willen VVD Harderwijk-Hierden en de horecaondernemers benadrukken dat in Harderwijk veel wordt gedaan om het gebruik en dealen van harddrugs tegen te gaan. Dit naar aanleiding van eerdere berichten van overlast door drugsgebruik.

Het KVU (Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan) vergadert eens in de tijd om alle onderwerpen die te maken hebben met veilig uitgaan te bespreken en indien nodig maatregelen te nemen. Het KVU heeft onder andere een informatieve avond georganiseerd voor ouders met als doel dat ouders drugsgebruik bij jongeren herkennen. Ook heeft de horeca zelf een cursus gehad hoe om te gaan met drugs. De Harderwijkse horecaondernemers hebben hun zaakjes wat dat betreft goed voor elkaar.  

Wat VVD raadslid Menno Doppenberg betreft is het belangrijk dat dit geluid onder de aandacht wordt gebracht. “Het uitgaansgebied van Harderwijk heeft een positief imago met een divers aanbod van horecagelegenheden. Goed te zien dat onze horecaondernemers niet mogen klagen als het aankomt op klandizie.  Het zou dan ook jammer zijn wanneer dit imago door negatieve berichtgeving wordt geschaad, omdat zoveel wordt gedaan om het gebruik en dealen van harddrugs tegen te gaan!’ aldus Menno Doppenberg.

De harddrugs zijn tegenwoordig relatief goedkoop ten opzichte van een hele avond drinken. Dat maakt het voor sommige jongeren een aantrekkelijk alternatief. Wel blijft het lastig om volledige controle te hebben op harddrugs. ‘Bij de deur is niet altijd te zien of iemand harddrugs heeft gebruikt. Overigens is dit net zo bij drankgebruik. Wanneer de overlast eenmaal binnen ontstaat wordt de persoon in kwestie uiteraard gelijk aangesproken en uitgezet. ” Aldus Jan Hidding van Nicky’s Inn . “Goed dat er aandacht voor dit probleem is, maar we moeten het zeker niet groter maken dan het is. Wel zijn we blij dat er ook vanuit de gemeente en lokale politiek aandacht is voor veilig uitgaan in onze stad’  aldus de horecaondernemers. Tot nu toe zijn ongeveer 5 horeca ontzeggingen uitgereikt aan drugs gerelateerde incidenten.

De berichtgeving rond harddrugs komt ongeveer gelijk met de sluiting van de enige coffeeshop in Harderwijk. “VVD Harderwijk-Hierden heeft de burgemeester gevraagd maatregelen te nemen om straatdealen van softdrugs tegen te gaan en de VVD zal berichtgeving hierover zeker in te gaten houden. Dit staat echter los van het harddrugsgebruik in Harderwijk. Gelukkig staat VVD in goed contact met de lokale horecaondernemers en indien nodig zullen wij het College zeker vragen actie te ondernemen, ook op het gebied van harddrugs!” Aldus Doppenberg.