HA en VVD nemen initiatief tot motie koopzondag in raad 5 april

Op 21 maart 2018 heeft die Harderwijker kiezer overduidelijk gekozen voor de introductie van openstelling van winkels en supermarkten op de zondagen. Welke vorm dit moet krijgen ligt op de onderhandelingstafel bij de vorming van een nieuwe coalitie.

Om één of meerdere koopzondagen mogelijk te maken moet de verordening winkeltijden aangepast worden en door de gemeenteraad worden vastgesteld. Hiervoor moet het formele traject inclusief inspraakprocedure doorlopen worden.
Het snel invoeren van een koopzondag, zoals eind 2017, via een proef is niet meer mogelijk omdat dit slechts 1 keer mogelijk was.

Aangezien:

 • niet duidelijk is wanneer het eindresultaat van de coalitie onderhandelingen

  bekend is;

 • de definitieve Verordening Winkeltijden in Harderwijk zorgvuldig besproken

  moet worden in college, commissie en raad;

 • de doorlooptijd van een wijziging in de winkeltijden verordening minimaal 6

  weken bedraagt;

 • ondernemers bij de start van het toeristenseizoen de winkels al op zondag willen

  openen om zo geen kansen te missen;

  hebben Harderwijk Anders en VVD, als de twee grootste partijen en winnaars van de verkiezingen, het initiatief genomen om op de raadsvergadering van 5 april 2018 een motie in te dienen voor een voorlopige wijziging van de Verordening Winkeltijden. Wanneer deze motie wordt aangenomen, kunnen de winkels in de zomermaanden op zondag open, wanneer de ondernemers dat wensen.

  PvdA en D66 zullen de motie mee-indienen.

  Deze voorlopige wijziging staat volledig los van de onderhandelingen voor de coalitie en is alleen bedoeld om ondernemers geen kansen mis te laten lopen in de voor hen zo belangrijke zomermaanden.