Een avond mee met de politie. Hoe ziet dat eruit?

Zaterdagavond 1 december mocht ik een avond meedraaien met de Politie. Ik was heel erg benieuwd naar hoe een avond er bij de politie nou uit zag. Niet alleen omdat zij ontzettend veel respect verdienen voor het werk dat zij doen, maar ook omdat ik met eigen ogen wilde zien hoe een werkavond eruit kan zien en waarmee agenten te maken krijgen. Ik wilde een antwoord op de vooroordelen die je soms om je heen ook hoort. En ook of er nog bijzonderheden zijn in Harderwijk waar aandacht aan gegeven moet worden.

© Eigen foto

De avond werd opgesplitst in twee delen. Het eerste deel liep ik mee met de OVD (de grotere incidenten) en het tweede deel van de avond ging ik mee met het horeca team. Het eerste deel vond ik natuurlijk ook wel weer een beetje spannend, want je weet nooit wat voor meldingen er komen. Terwijl het ‘wachten’ is op een melding, en of er überhaupt een melding komt, ben ik in gesprek met twee agenten en kom ik erachter hoe het werk verdeeld wordt, wat voor meldingen er komen en hoe belangrijk de samenwerking van de verschillende teams onderling is. Hoewel ik nou ook weer niet op een schietpartij zat te wachten, want een echte held ben ik ook niet, ben je wel benieuwd naar hoe de betreffende agenten in actie komen. Dan komt er een melding. Vanwege privacy mag ik natuurlijk niet aangeven wie of waar wat gebeurd is, maar het ging om geval van huiselijk geweld. Dan zie je hoe getraind agenten zijn in het observeren van wat er gebeurd is; hoe om te gaan met de situatie en te acteren op de vervolgacties. Samen met andere partners wordt dan gekeken hoe de veiligheid weer teruggebracht kan worden in deze woning. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld van wat er allemaal kan gebeuren, maar het geeft wel een indruk van hoe een melding van begin tot eind in zijn werk gaat. Op dat moment is het spannend, want je weet niet wat je kan verwachten wanneer je op locatie aankomt.

Het tweede deel van de avond mee met het horeca team. Wat mij als eerst opviel is de goede band tussen portiers en het politieteam. Even een praatje of een kopje koffie rond de klok van elf om de stemming te pijlen. Goed om te horen dat de samenwerking tussen politie en horeca samen met het KVU (Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan) in Harderwijk goed verloopt, hoewel er natuurlijk ook enkele aandachtspunten zijn die ik mee ga nemen. Gelukkig zijn er in Harderwijk nauwelijks grote incidenten of geweldsmisdrijven tijdens het uitgaan. Natuurlijk zijn er wat kleine incidenten zoals een vals ID of een wildplasser, maar daar blijft het meestal gelukkig bij. Door een goede zichtbaarheid van politie, het camerateam in de binnenstad en de portiers wordt ervoor gezorgd dat wanneer jij uitgaat je niet op jouw eigen veiligheid hoeft te letten, maar je een onbezorgde en gezellige avond kan hebben. Dat is iets wat iedereen zich soms even zou moeten realiseren en waar we dankbaar voor mogen zijn.

Al met al heb ik een mooi kijkje mogen nemen in een deel van het politiewerk. Ontzettend veel respect voor het team dat ervoor zorgt dat Harderwijk en de omgeving veilig is. Het is daarom jammer dat sommigen denken dat agenten vooral bezig zijn met bonnen schrijven. Dat doet simpelweg geen recht aan het werk dat zij verrichten om inwoners veilig te houden tegen bij bijvoorbeeld inbraken of overlast. Wat ik jou als lezer wil vragen is hoe vaak denk jij bewust na over jouw veiligheid? En hoe prettig vind jij het dat je hier niet continu bewust mee bezig hoeft te zijn? Wanneer je hier over nadenkt besef je dan dat hier veel mensen dagelijks hard voor aan het werk zijn. En waardeer dat. Ook als je een kleine snelheidsovertreding begaat en je misschien ook wel een beetje geïrriteerd bent op het moment dat de bekeuring op de deurmat valt. VVD Harderwijk-Hierden vindt veiligheid ontzettend belangrijk. Vandaar ook de oproep destijds voor camerabewaking in Drielanden in verband met de autoinbraken. Een avond als deze draagt bij aan hoe wij als gemeente de politie kunnen ondersteunen en weten wat er speelt. Namens de VVD Harderwijk-Hierden bedank ik de politie voor haar gastvrijheid en ik kan in elk geval zeggen dat ik mijzelf veilig voel in de omgeving van Harderwijk.