Unieke ervaring: een avond mee lopen met de politie

De avond startte op het politiebureau met een briefing waar alle aandachtspunten voor die avond besproken werden. Arjan Hofmeijer was deze avond de coördinator, verantwoordelijk over het gebied Harderwijk, Ermelo en Putten. Na deze briefing volgde een korte rondleiding van het bureau, waarbij ik onder andere de video-controlekamer mocht zien. Ongelofelijk hoe goed alles hier in de gaten gehouden wordt, het leek wel op een bioscoop!

 

Al spoedig kwam de eerste melding binnen en gelijk viel me op hoe goed de agenten op elkaar ingespeeld waren, de onderlinge communicatie en de daaropvolgende acties liepen haast perfect in elkaar over. 

Deze eerste melding betrof een gestolen telefoon in een horecagelegenheid in Putten. De officier werd direct op de hoogte gesteld en we snelden gelijk naar Putten waar al 2 agenten in burger ter plaatse waren. Ondertussen was de telefoon al getraceerd en een bezoek aan het huis van de verdachte volgde al snel. Bijzonder om zelf eens mee te maken hoe het opvolgen van zo’n melding daadwerkelijk in zijn werk gaat van begin tot eind. Spannend ook! Geen idee hoe de persoon in kwestie zou reageren op ons bezoek. 

 

De collega’s handelden het verder af waarna Arjan en ik onze weg vervolgden naar de binnenstad van Harderwijk.Tijdens deze ronde langs de horecagelegenheden en de portiers merkte ik op dat er een goede band tussen de portiers en het politieteam is. Even een praatje maken of een kopje koffie om de stemming te pijlen. 

 

Tijdens de ronde door de Vijhestraat en de markt laat Arjan me een aantal hangplekken zien en legt uit wat de aandacht heeft; onder andere lachgas-patronen. Naast het feit dat deze veel afval opleveren is het ook nog niet duidelijk wat voor gevolgen deze hebben op de gezondheid. 

 

Eenmaal terug op het politiebureau voor een kopje koffie en een korte pauze, kwam er nogmaals een melding binnen. Ditmaal had een bewoner twee verdachte personen in hun buurt waargenomen. Gelukkig waren er toen al twee agenten in burger ter plaatse en een spoedige aanhouding volgde. Toen Arjan en ik aankwamen, moesten we met de verdachte wachten omdat er nog wat feiten opgehelderd moesten worden. Zo hebben we een tijd met deze man buiten gestaan, wat nou niet bepaald warm was. Voor een agent een hele normale zaak, waar ik groot respect voor heb mede gezien de weersomstandigheden en de situatie. Ik vond het maar niks, de kou en een verdachte die me grijnzend stond aan te kijken.

 


Terug op het politiebureau voor een korte maaltijd, vervolgden we onze weg terug naar de binnenstad waar de kroegen aan het sluiten waren. Ook nu viel het me weer op hoe goed de samenwerking tussen de portiers en de politie is om de overlast van de buurt tot een minimum te beperken.

 

Namens de VVD Harderwijk-Hierden bedank ik de politie voor haar gastvrijheid. Een avond als deze draagt bij aan hoe wij als gemeente, de politie kunnen ondersteunen en weten wat er speelt. Ik ben een mooie ervaring rijker en heb ontzettend veel respect voor het politieteam dat ervoor zorgt dat Harderwijk-Hierden (en verdere omgeving) veilig is!