'Harderwijk bijna 100 jaar innovatief'

Met de rubriek 'Voor de (d)raad ermee' biedt de Harderwijker Courant wekelijkse ruimte aan de visie van de lokale politieke aangeven waar hun fractie voor staat. Op 27 februari jl. hebben we als VVD Harderwijk-Hierden onze visie hierop in de krant weergegeven.


HARDERWIJK – Raadslid Menno Doppenberg komt namens VVD Harderwijk-Hierden met de volgende stelling: 'Harderwijk is al slag en dit is waarom:'

Stad in ontwikkeling
Vind jij het ook niet prachtig, die nieuwe boulevard in Harderwijk? Een voorbeeld van een stad in ontwikkeling. Met een kop koffie langs de kant, genieten toch? Die ligging aan het water en de vroegere visserij hebben Harderwijk veel voorspoed gebracht. Ooit voeren er 136 schepen af en aan richting de oude haven. Al in 1443 kreeg Harderwijk het stapelrecht op alle gevangen vis tussen Muiden en Kampen. Dat betekende dat alle
vis hier verkocht moest worden!


Onzekerheid
Toen de Afsluitdijk werd aangelegd kwam een eind aan de visserij en brak een tijd van onzekerheid aan. Achteraf vreemd dat waar water eens zo belangrijk was, de boulevard vervolgens jarenlang verstopt lag achter een reeks parkeerplekken, toch? Als VVD Harderwijk-Hierden vinden we het belangrijk om historie te behouden. Zo zijn we blij met bijvoorbeeld de Botterloods, het nieuwe Palingmuseum en zullen we cultuurhistorische plekken zoals het oude Stadhuis in ere moeten houden. De VVD ziet graag dat de oude Luttekepoort wordt herbouwd en in ere wordt hersteld als entree van de stad.


Investeren in toekomst
Had de gemeente na de Afsluitdijk gedacht 'Nou dat was het dan, einde oefening' dan hadden Harderwijk en Hierden er waarschijnlijk heel anders uit gezien. Maar nee, de gemeente koos ervoor om te werken aan een nieuwe toekomt voor Harderwijk. Er werd veel in recreatie en toerisme geïnvesteerd. Het Dolfinarium zorgde voor een Harderwijkse naamsbekendheid van 95 procent en dus zorgden al die toeristen voor geld in het laatje.
En kijk nu eens al die jaren later: Nieuwe woonwijken, een oud historisch centrum mét een koopzondag, een nieuwe Harderwijkse haven met oude botter. Gaaf toch?

Toekomst?
Maar hoe ziet Harderwijk er over de volgende dertig jaar uit? Ziet u zichzelf wonen in een huis zonder gasaansluiting en reizen met een auto op waterstof naar een baan die nu nog niet bestaat? Laten we een 'nieuw' Afsluitdijkmoment voor zijn en nu inzetten op innovatieve maatregelen. Laat Harderwijk een gemeente zijn die jou helpt om jouw leven makkelijker te maken in plaats van vertelt hoe jij je leven moet inrichten. Daar is jouw hulp bij nodig.


De VVD Harderwijk-Hierden nodigt jou uit voor een gesprek om gezamenlijk tot mooie ideeën te komen. Bakkie doen? Kijk op onze FB voor meer info of zoek contact via de gegevens op deze website!