Ondernemersfonds. Van en door ondernemers.

Gisterenavond hebben Peter de Groot en Noha Lammerts van Bueren deelgenomen aan de commissievergadering Beleid Algemeen. De volle agenda begon met het onderwerp 'Ondernemersfonds' en de verschillende opties die daartoe bestaan. Een fonds van en door ondernemers.

Alle ondernemers en pandeigenaren zouden door een inning van de gemeente geld ter beschikking krijgen om te besteden aan de versterking van ondernemend Harderwijk. Voor een mooier en economisch sterker (ondernemend) Harderwijk. 

Mooi idee. Uitvoering lijkt een stuk lastiger. Want is er voldoende draagvlak voor een generieke inning van gelden, en waar wordt dit geld straks aan besteed? Met name ook dat sportverenigingen, zorginstellingen, scholen, kerkelijke instellingen, etc gaan meebetalen roept nog wel de vraag op of ze daar op zitten te wachten. Het zal in de verkenning nieuw en nieuws voor hen zijn. Voor de VVD staat in ieder geval vast dat het middel: een OZB verhoging voor niet-woningen, niet gezien mag worden als belastingverhoging. Het moet een gedragen bijdrage middels dit instrument zijn door en voor ondernemers.

De gemeente faciliteert dit proces vanaf heden om te kijken hoe en op welke gronden een invoering van het ondernemersfonds per 1 januari 2021 geregeld kan worden. Wij volgen het proces positief kritisch. En wanneer blijkt dat er voldoende draagvlak is en de voordelen voldoende in beeld zijn zullen wij de inzet van het middel hiervoor, OZB instrument, zeker steunen.