Terugblik Commissie samenleving

Het eerste agendapunt ging over de huidige binnensport capaciteit. Het college wil graag een onderzoek uit laten voeren om een nieuwe sporthal te bouwen bij het Sypel complex. Daarnaast zijn er twee andere initiatieven gestart om elders in Harderwijk een sporthal te bouwen: sporthal Slingerbos en Stichting Sla een shuttle. Deze avond werden we geïnformeerd over de verschillende plannen. Op vragen vanuit ons bleek dat de keuze voor dit voorstel ook zou betekenen dat we zouden kiezen voor een nieuwe sporthal bij de Sypel.  De VVD heeft duidelijk gemaakt dat we de andere initiatieven pas willen beoordelen in combinatie met het uitgewerkte plan van het college om op deze manier een duidelijker beeld te krijgen. De rest van de commissie was het hiermee eens, en dus zal het voorstel aangevuld worden met een amendement om alle drie de plannen op een later tijdstip te beoordelen.

Bij het agendapunt beheerplan van de sportaccommodaties heeft de VVDaandacht gevraagd voor de duurzaamheidstoepassingen bij de sporthallen en de camerabewaking bij onder meer de Sypel. Dit was voor ons erg belangrijk omdat we signalen krijgen van overlast en vernielingen.

Het laatste punt van de avond was Stad als Podium. We kregen een presentatie over de samenwerking met partners en de georganiseerde voorstellingen. Wij zijn blij dat de SAP steeds meer samenwerkingen aangaat met een groot aantal partijen en dat de programmering steeds vollediger wordt. Daarnaast wist de wethouder ook te melden dat er een afspraak is gemaakt over de exploitatie van het theater aan de Stationslaan. Stichting Podia Harderwijk gaat dat voor de aankomende 3 jaar realiseren. Deze ambitie is ook uitgesproken in het coalitieakkoord, wij zijn blij dat er een partner gevonden is. Wat dit gaat betekenen voor de financiële kaders is nu nog onduidelijk en dit zullen wij dus beoordelen als er concrete verzoeken liggen. 

Tot slot heeft Iris een rondvraag gesteld over de huidige faciliteiten binnen de Gemeente voor blinden en slechtzienden. Wij krijgen diverse signalen binnen dat er informatieborden in braille ontbreken en dat het blindenspoor op het trottoir niet overal toereikend is. We hebben gevraagd of deze signalen ook bekend zijn bij het College en wat de Gemeente doet aan inventarisatie en het oplossen van deze problemen.